Help ons. Laat een review achter op Trustpilot!

Trustpilot voor Tan Obsession
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Verbrande huid? 10 tips voor genezing

Ontdek wat er echt met je huid gebeurt bij verbranding! Lees ons boeiende artikel en bescherm jezelf tegen zonneschade. Klik hier!

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: een lange dag in de zon doorbrengen zonder voldoende bescherming. Het resultaat? Een pijnlijke en rode verbrande huid. Maar wat gebeurt er eigenlijk precies met je huid wanneer je verbrandt? Laten we eens dieper in deze kwestie duiken.

De schade van zonnebrand

Zonnebrand is meer dan alleen een ongemakkelijke rode kleur op je huid. Het is een teken dat je huid ernstig beschadigd is door de ultraviolette (UV) straling van de zon. De zon zendt twee soorten UV-straling uit die je huid kunnen beïnvloeden: UVA en UVB.

UVA-straling

UVA-straling dringt diep door in de huid en kan leiden tot vroegtijdige veroudering, zoals rimpels en pigmentvlekken. Het kan ook het immuunsysteem van de huid verstoren en het risico op huidkanker verhogen. Het is belangrijk om te weten dat UVA-straling het hele jaar door aanwezig is, zelfs op bewolkte dagen.

Filthy Rich. Deze decadente crème, doordrenkt met champagne- en diamantextracten, geeft je huid een luxueuze uitstraling terwijl de bronzers je teint verrijken.

 • Prijs: 69,99
 • Bronzer: 180-voudige DHA bronzer

UVB-straling

UVB-straling is verantwoordelijk voor de meeste zonnebrandgevallen. Het dringt niet zo diep door in de huid als UVA-straling, maar het kan nog steeds schadelijk zijn. UVB-straling beschadigt de buitenste laag van de huid en veroorzaakt ontsteking. Het is ook de belangrijkste oorzaak van huidkanker.

De effecten van zonnebrand op je huid

Wanneer je huid verbrandt, ondergaat het verschillende reacties als gevolg van de schade veroorzaakt door de UV-straling. Hier zijn enkele belangrijke effecten:

Ontsteking en roodheid

Zodra je huid aan UV-straling wordt blootgesteld, reageert het met een ontstekingsreactie. Dit veroorzaakt de roodheid en zwelling die we vaak associëren met zonnebrand. De bloedvaten in je huid verwijden zich om de bloedtoevoer naar het beschadigde gebied te verhogen, wat resulteert in de kenmerkende rode kleur.

DNA-schade

UV-straling kan directe schade toebrengen aan het DNA in je huidcellen. Deze DNA-schade kan leiden tot mutaties en genetische afwijkingen, waardoor het risico op huidkanker toeneemt.

Celbeschadiging en celdood

De UV-straling beschadigt ook de cellen in je huid. Het verstoort de structuur en functie van de cellen, waardoor ze uiteindelijk kunnen afsterven. Dit kan leiden tot een verlies van elasticiteit en een verzwakking van de beschermende barrière van de huid.

Vochtverlies

Zonnebrand kan ook leiden tot vochtverlies in de huid. De beschadigde huid verliest zijn vermogen om vocht vast te houden, wat kan leiden tot uitdroging en schilfering.

Het belang van zonbescherming

Het voorkomen van zonnebrand is essentieel om de schade aan je huid te minimaliseren. Het gebruik van zonnebrandcrème met een breed spectrum SPF is een must. Breng het royaal aan op alle blootgestelde delen van je lichaam en herhaal dit regelmatig, vooral na zweten of zwemmen.

Daarnaast is het dragen van beschermende kleding, zoals een hoed en zonnebril, en het vermijden van de zon tijdens de piekuren ook belangrijk om je huid te beschermen.

Black Crown. Wanneer je graag gebruikmaakt van de zonnebank, is het belangrijk je huid goed te verzorgen. Je huid is kostbaar en je wilt dus alleen de allerbeste producten gebruiken voor je huid. Om je huid de verzorging te geven die deze verdient,

 • Prijs: €79,98
 • Bronzer: 90 DHA-bronzer

Devoted Creations Black Crown zonnebankcreme 90 DHA-bronzer

Conclusie

Zonnebrand is niet alleen een tijdelijk ongemak, maar een teken van ernstige schade aan je huid. De UV-straling van de zon kan leiden tot ontsteking, DNA-schade, celbeschadiging en vochtverlies. Het beschermen van je huid met zonbeschermingsmaatregelen, zoals zonnebrandcrème en beschermende kleding, is van vitaal belang om de schadelijke effecten van zonnebrand te voorkomen.

Onthoud, bij Tan Obsession begrijpen we het belang van zonbescherming en bieden we een breed assortiment zonnebankcrèmes om je huid te verzorgen en te beschermen. Bezoek onze website voor meer informatie en bekijk onze blog voor handige tips en adviezen over alles wat met zonbescherming te maken heeft.

Ga naar de volgende sectie van het artikel: Wat je moet weten over UV-straling en de huid.

FAQ over wanneer je verbrand bent door de zon

 1. Wat gebeurt er met mijn huid als ik verbrand ben door de zon? Bij zonnebrand ondergaat je huid ontsteking, DNA-schade, celbeschadiging en vochtverlies.
 2. Hoe kan ik mijn huid beschermen tegen zonnebrand? Gebruik zonnebrandcrème met een breed spectrum SPF, draag beschermende kleding en vermijd de zon tijdens de piekuren.
 3. Kan zonnebrand leiden tot huidkanker? Ja, langdurige blootstelling aan UV-straling en herhaalde zonnebrand kunnen het risico op huidkanker verhogen.
 4. Hoe vaak moet ik zonnebrandcrème aanbrengen? Breng elke twee uur zonnebrandcrème royaal aan en vergeet niet opnieuw aan te brengen na zweten of zwemmen.
 5. Is zonnebrand alleen een probleem op zonnige dagen? Nee, UVA-straling is het hele jaar door aanwezig, dus het is belangrijk om altijd zonbescherming te gebruiken, zelfs op bewolkte dagen.
 6. Wat zijn de langetermijneffecten van zonnebrand? Zonnebrand kan leiden tot vroegtijdige veroudering van de huid, zoals rimpels en pigmentvlekken, en het verhoogt het risico op huidkanker.
 7. Wat moet ik doen als mijn huid verbrand is? Koel de huid af met koude kompressen, gebruik vochtinbrengende crèmes en vermijd verdere blootstelling aan de zon.
 8. Kan ik nog steeds bruin worden zonder te verbranden? Ja, maar het is belangrijk om verstandig te zonnen en zonbescherming te gebruiken om schade aan je huid te voorkomen.
 9. Zijn er speciale zonnebrandcrèmes voor de gevoelige huid? Ja, er zijn zonnebrandcrèmes speciaal ontworpen voor de gevoelige huid die minder irriterend zijn.
 10. Hoe kan ik mijn huid herstellen na zonnebrand? Hydrateer de huid goed, vermijd irriterende stoffen en bescherm de huid tegen verdere blootstelling aan de zon.

Raadpleeg voor meer informatie en advies onze Veelgestelde vragen pagina op onze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat gebeurt er echt met je huid wanneer je verbrandt?
Facebook
Twitter
LinkedIn

Gratis verzending

Psssssst!

Gratis verzending boven de €50,-