Help ons. Laat een review achter op Trustpilot!

Trustpilot voor Tan Obsession
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hoe vaak zonnebank?

Ga dan niet vaker dan één keer per maand onder de zonnebank. Lees waarom.

Steeds meer mensen in Nederland hebben te maken met huidkanker, en volgens artsen krijgen ook steeds meer jonge mensen ermee te maken. Een van de mogelijke oorzaken die vaak genoemd wordt, is blootstelling aan uv-straling, zowel van de zon als van de zonnebank. Maar hoe zit het nu eigenlijk met het gebruik van de zonnebank? Is het veilig om regelmatig te gaan, of moeten we het gebruik ervan sterk beperken?

In het kort de beantwoording

De zonnebank is altijd slecht voor je huid, wil je toch dat bruine kleurtje op doen? Ga dan niet vaker dan één keer per maand onder de zonnebank. Tot je 18e ontwikkelt je huid. Als je huid beschadigt, zoals verbranding, op jonge leeftijd, dan is de kans groter dat je op latere leeftijd huidkanker krijgt. Niet alleen de zonnebank, maar ook de reguliere zon kan schadelijk zijn.

Hoe vaak is te vaak?

Uit een overzicht van dermatologen en gezondheidsorganisaties blijkt dat de consensus is dat het gebruik van de zonnebank beperkt moet worden tot maximaal één keer per maand. Hoewel sommige zonnestudio’s beweren dat het veilig is om eens in de twee weken te gaan, is er weinig controle op en kan te vaak gaan gemakkelijk gebeuren. Deskundigen waarschuwen dat elke sessie onder de zonnebank schade aan de huid kan veroorzaken, vergelijkbaar met de schadelijke effecten van roken. Net zoals bij roken geldt: hoe meer sessies, hoe groter het risico op schade.

Black Crown. Wanneer je graag gebruikmaakt van de zonnebank, is het belangrijk je huid goed te verzorgen. Je huid is kostbaar en je wilt dus alleen de allerbeste producten gebruiken voor je huid. Om je huid de verzorging te geven die deze verdient,

  • Prijs: €80,37
  • Bronzer: 90 DHA-bronzer

Devoted Creations Black Crown zonnebankcreme 90 DHA-bronzer

Risico’s van zonnebankgebruik

Het risico op huidkanker is een belangrijke reden waarom het gebruik van de zonnebank beperkt moet worden. Zowel de natuurlijke zon als de zonnebank geven uv-straling af, wat de kans op melanoom (huidkanker) vergroot. Vooral jonge mensen lopen een verhoogd risico, omdat hun huid gevoeliger is voor de schadelijke effecten van uv-straling. Daarnaast droogt de huid uit door regelmatig gebruik van de zonnebank, wat kan leiden tot vroegtijdige veroudering en een verhoogd risico op rimpels.

Misvattingen over zonnebankgebruik

Er zijn verschillende misvattingen over het gebruik van de zonnebank. Zo wordt soms gedacht dat een zonnebankkuur een goede voorbereiding is op een zonnige vakantie, maar dit is niet waar. De bescherming die je opbouwt, is minimaal, vergelijkbaar met een zonnebrandcrème van factor vier. Bovendien is er geen bewijs dat zonnebanken essentieel zijn voor het verkrijgen van voldoende vitamine D. De schadelijke effecten van de uv-straling wegen niet op tegen de mogelijke voordelen.

Is de zonkracht van de zonnebank hetzelfde als die van de zon?

De gevaren van een zonnebank zijn volgens de Gezondheidsraad hetzelfde als de gevaren van de zon. Huidkanker kan dus ook ontstaan door de zonnebank. Wist je bijvoorbeeld dat de kans op een melanoom met wel 75% toeneemt als je voor je dertigste regelmatig onder de zonnebank gaat? Daarom: doe het niet! Of beperk het!

Hoe vaak wordt de zonnebank gebruikt en wanneer?

De gemiddelde frequente zonnebankgebruiker bezoekt de zonnebank zo’n 11 keer per jaar, waarbij ze gemiddeld 22 minuten onder de lampen liggen. Het merendeel van de gebruikers (47%) geeft aan de zonnebank te gebruiken om hun bleke huidskleur te vermijden of te corrigeren, vooral tijdens de wintermaanden. Ongeveer eenzelfde percentage (43%) gebruikt de zonnebank puur voor ontspanning. Andere redenen voor het bezoek aan de zonnebank zijn onder meer voorbereiding op een zonvakantie (32%), het aanbreken van de lente of zomer (31%), of als middel tegen een winterdip (31%). Ongeveer 18% van de bezoekers gaat naar de zonnebank voor speciale gelegenheden, zoals een bruiloft. Over het algemeen ligt het grootste deel van de zonnebankgebruikers maximaal 20 minuten per sessie onder de lampen.

Veelgestelde vragen over de zonnebank

Waarom is de zonnebank slecht voor je?

Het UV-licht waarvan de zonnebank gebruikmaakt, speelt een grote rol bij huidveroudering en het ontstaan van huidkanker. Elke keer dat je onder de zonnebank gaat, wordt je huid in korte tijd blootgesteld aan een grote dosis UV-licht. 

Hoe schadelijk is de zonnebank?

Heel schadelijk: bij zonnebankgebruik vergroot je de kans op huidveroudering en huidkanker.

Is de zonnebank slechter dan de zon?

Of de overmatige UV-straling nu van de zon of uit de zonnebank komt: je (onbeschermde) huid raakt sowieso beschadigd. Het is wel zo dat de dosis UVA-straling onder de zonnebank hoger is dan in zonlicht.

Krijg je vitamine D van de zonnebank?

Vitamine D is belangrijk voor een goede gezondheid en wordt aangemaakt in de huid onder invloed van UVB-straling. Probleem: de meeste zonnebanken produceren weinig UVB-licht. Dus een ‘vitamine D-kuurtje’ onder de zonnebank heeft geen zin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vaak onder de zonnebank?
Facebook
Twitter
LinkedIn

Gratis verzending

Psssssst!

Gratis verzending boven de €50,-